Ugrás a tartalomra

Egymilliárdos alap az ellátás biztonságáért

2022. augusztus 25. csütörtök
A javaslatról szeptemberben szavaz majd a kerület képviselő-testülete
Egymilliárdos alap az ellátás biztonságáért

Budafok-Tétény a hazánkban kihirdetett energia-veszélyhelyzetre való tekintettel helyi Ellátásbiztonsági Operatív Törzset hoz létre. A csoport feladata az intézményrendszerben felhasznált források (energia, étkeztetés, egyéb szociális kiadások) elosztásának felülvizsgálata, alternatív megoldások lehetőségének feltárása lesz. A munkacsoport egyik legfőbb célja a rezsiterhek növekedésének enyhítése.

Karsay Ferenc polgármester az online fogadóóráján több fontos információt is közölt az ügyben. Mint elmondta: a kerület egyik kiemelt célja a gyermekétkeztetés folyamatos biztosítása, illetve meg szeretnék tartani a menza térítési díjainak jelenlegi mértékét is. A kerület vezetője hangsúlyozta: nem tervezik a díjak emelését, így a kedvezményt igénybe vevők, illetve az arra nem jogosultak is a korábbi pénzösszeget fogják fizetni a szolgáltatásért.

Az Ellátásbiztonsági Operatív Törzs a rezsinövekedés hatásainak enyhítésére is törekszik. Karsay Ferenc javasolni fogja egymilliárd forintos budafok-tétényi alap létrehozását, amelyet a terhek növekedésétől és a rászorulók számától függetlenül rugalmasan terveznek majd felhasználni. Ez nem azt jelenti, hogy ennyi pénzt ki tudnak vagy akarnak osztani szociális segélyként, hanem azt a tartalékot, amit minden nem várt probléma esetén fel tudnak majd használni – közölte a polgármester. A javaslatról szeptemberben dönt majd a kerületi képviselő-testület.

„Elsősorban kiszélesítjük a rászorulóknak nyújtható támogatások rendszerét, másodsorban pedig megemeljük az eddigi támogatások összegét. Ez azt jelenti, hogy a lakhatási és az élelmiszer-vásárlásra adható támogatást, valamint a krízissegély keretösszegét fogjuk megemelni” – jelentette be a polgármester. Hozzáfűzte: az önkormányzat tűzifa-támogatást, valamint szociális kaszálást is be szeretne vezetni. Emellett szintén kiemelt feladatnak tartja, hogy a színvonalas szolgáltatás a szociális hálózatban és az egészségügyi intézmények működésében is fennmaradjon.

Karsay Ferenc polgármester a helyi lakosok együttműködését is kérte, hogy gondoljuk át, miként tudunk észszerű módon változtatni a fogyasztási szokásainkon. A helyi politikusoktól is azt várja, hogy hovatartozástól függetlenül együtt dolgozzanak a kerületi vezetéssel minden helyi lakosért – közölte Karsay Ferenc.

(VH – Facebook.hu/Karsay Ferenc)